Pikery do babeczek i topper do ciast na Dzień Matki + przepisy

Przygotowałam dekoracje do wypieków, kolorystycznie dopasowane do jednej z kartek do druku, które opublikowałam kilka dni temu. Pokażę Wam jak szybko i prosto zrobić pikery do babeczek i topper do ciast na Dzień Matki, a na koniec podzielę się z Wami moimi ulubionymi, sprawdzonymi przepisami na babeczki i pyszne brownie z czerwonej fasoli.

Pikery do babeczek i topper do ciast

Pikery i topper, to nic innego jak papierowe (i nie tylko) dekoracje na patyczku, którymi dekoruje się babeczki, ciasta, torty i inne desery. Świetnie się sprawdzają na stołach ze słodkościami na weselach, urodzinach czy domowych imprezach.

Z własnego doświadczenia wiem, że kiedy nie mamy pomysłu na prezent dla osoby dorosłej, najchętniej, oprócz kwiatów oczywiście, kupujemy słodycze lub alkohol. A gdyby tak w tym roku, obdarować ukochaną Mamę, samodzielnie upieczonymi babeczkami lub ciastem? Dodatkowo udekorowanymi okazjonalnymi pikerami lub topperem? Chętni? No to lecimy

Pikery do babeczek

Kilka dodatkowych informacji:

  • Plik w formacie PDF zawiera 12 szt. pikerów do babeczek i 1 topper na ciasto lub tort.
  • W opcjach wydruku ustaw najlepszą jakość, wtedy kolory będą bardziej nasycone.
  • Najlepiej sprawdzi się grubszy papier (blok techniczny lub grubszy).
  • Pliki przeznaczone wyłącznie do użytku niekomercyjnego.

Do przygotowania pikerów i toppera, potrzebne będą:

  • drukarka,
  • papier (najlepiej kartka z bloku technicznego lub grubszy),
  • wykałaczki (ilość uzależniona od ilości babeczek),
  • 2 długie wykałaczki do szaszłyków lub papierowe słomki (potrzebne do toppera),
  • nożyczki,
  • taśma klejąca lub dobry klej,
  • plik do druku, który możesz pobrać klikając w link pod zdjęciem.
Pikery do babeczek i topper do ciast na Dzień Matki

Pikery do babeczek i topper do ciast – plik do pobrania w formacie PDF.

Gdy już mamy gotowy wydruk, wycinamy elementy. Następnie przyklejamy wykałaczki taśmą klejącą lub dobrym klejem do wyciętych kół i gotowe. Teraz wystarczy już tylko udekorować pikerami babeczki i wręczyć Mamie.

Moje uwagi

  • Kształt koła nie należy do najłatwiejszy, jeśli chodzi o wycinanie i bardzo łatwo coś skopać. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli coś jest ręcznie robione, to można wybaczyć nawet minimalnie nierówne brzegi. Przy odrobinie dobrej woli i skupienia, na pewno Ci się uda!
  • Jeśli masz mniej babeczek niż etykietek, albo boisz się, że tył pikera nie będzie wyglądał ładnie, możesz wykałaczkę wkleić między dwa dowolne koła – piker będzie wtedy dwustronny.

Topper do ciast i tortów

Jeśli wolisz upiec ciasto, żaden problem. Zamiast pikerów, wytnij sam topper, a następnie przyklej do niego długie wykałaczki lub słomki. Możesz użyć kleju typu Magic, a możesz po prostu przykleić je taśmą klejącą.

topper do ciast i tortów

Możesz też oczywiście dodatkowo użyć kilku pikerów. Na dużym cieście topper + 2 lub 3 pikery też pięknie się prezentują.


Przepisy

Jeśli planujecie upiec coś w prezencie, podrzucam Wam do kompletu dwa sprawdzone przepisy. Są proste i zawsze się udają!


Brownie z czerwonej fasoli


Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Fasolę odcedzić, przepłukać i zmiksować i zblendować z daktylami, kakao, miodem i proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie dodać jajka, banana i olej kokosowy.
  3. Wszystko miksować na jednolitą masę.
  4. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem.
  5. Piec 30-40 min. w temp. 170*C

Najprostsze babeczki czekoladowe


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej.
  2. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników (grudki mają być).
  3. Do masy dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę lub dropsy.
  4. Nakładamy masę do formy do muffinek (wyłożonej papilotkami lub nasmarowanej masłem i posypanej bułką), zostawiając 1 cm od brzegu.
  5. Wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut

Nie masz czasu na pieczenie? Obudziłeś się 26 maja i dotarło do Ciebie, że nie masz prezentu, a dzisiaj Dzień Matki? Leć do cukierni, kup najpyszniejszy tort jaki znajdziesz, a później udekoruj go tymi dekoracjami i też będzie super.


Jeśli spodobał Ci się mój projekt na Dzień Matki i masz ochotę zobaczyć, co projektuję offline, zajrzyj do mnie na Facebooku lub na Instagramie.

Leave a Reply

Close